wrapper

    

Door ondervoeding en een gebrek aan hygiëne tijdens de zwangerschap worden er in de landelijke gebieden van El Salvador veel kinderen met een handicap geboren.

De Asociación Los Angelitos helpt ouders van gehandicapte kinderen met de verzorging en de ontwikkeling van hun kinderen.

Even terug in de tijd:

In 2002 heb ik bij de grensovergang El Salvador - Honduras de Zwitserse kinesiste Carole leren kennen. Puur toevallig hebben we elkaar een 2-tal weken later terug ontmoet in San Juan del Sur in Nicaragua en nog toevalliger was dat we op het einde van onze reis naast elkaar zaten op de vlucht van Managua naar Madrid.

Carole was toen van plan om in 2003 terug te gaan naar Midden-Amerika om er gedurende een jaar gehandicapte kinderen te verzorgen in Chalatenango, de door de guerilla-oorlog (1980-1992) meest getroffen provincie van El Salvador.

Ze heeft woord gehouden. Echter is het niet bij één jaar gebleven. Tot op heden werkt en woont ze nog steeds in El Salvador.

Tweemaal ben ik haar sindsdien gaan opzoeken en heb ik van dichtbij kunnen en mogen meemaken wat de Asocación Los Angelitos in Chalatenango doet en betekent voor zowel de gehandicapte kinderen als voor hun ouders. Telkens heeft dit onuitwisbare indrukken nagelaten. Telkens werd ik overspoeld door een cocktail van emoties. Ongeloof, verbijstering en droefheid troef bij het zien van de vele gehandicapte kinderen en de omstandigheden waarin ze moesten opgroeien. Bewondering voor de inzet en de gedrevenheid van Carole en haar collegas bij de verzorging van de kinderen. Tevredenheid bij het zien van een glimlach bij de ouders. Prachtig en toch schrijnend! 

Het goede doel:

Nog voor de geboorte van onze Victor hebben wij van familie en vrienden een bijna complete kinderuitzet gekregen. De kasten van zijn nieuwe slaapkamer, die zijn overgrootmoeder Gisèle heeft aangekocht, zitten vol met mooie schattige kleertjes. Een familiewieg waarin destijds o.a. zijn mama heeft gelegen, een park van een nicht, een buggy en een draagrugzak van vrienden, enz. Alles werd weken voor zijn geboorte meegegeven of afgeleverd.

Als we hem nu nog een warm nest geven, dan zal ons klein baasje zeker niets tekort komen.

De meeste kinderen in El Salvador daarentegen hebben weinig of niets en komen meestal veel tekort. 

Daarom dit verzoekje: 

Was je van plan om onze Victor bij een bezoek aan huis te verwennen met een geschenkje, zou je dan niet overwegen om in de plaats daarvan de kinderen van Los Angelitos (de engeltjes) een hart onder de riem te steken? Zo ja kan dit door een bedrag te storten op de rekening die we speciaal daarvoor geopend hebben. Wedden dat onze Victor je later nog zal bedanken voor dit gebaar?! 

Het rekeningnummer vind je terug op het geboortekaartje. Fiscale attesten kunnen wij niet afleveren. Om al te veel bankkosten te vermijden, zullen wij het totaal bedrag van alle stortingen in éénmaal overmaken op de rekening van Asociación Los Angelitos. 

Nog wat meer gegevens omtrent de Asociación Los Angelitos: 

Het is een niet-politieke en niet-religieuze organisatie. 

Naast het verzorgen van gehandicapte kinderen neemt deze NGO ook nog andere taken op zich, zoals: 

Toekomstige ouders meegeven wat de Asociación Los Angelitos voor hen kan betekenen en hen overtuigen om tijdig hulp te vragen. Dit is niet zo evident;

Jonge moeders bewust maken van de noodzaak van een goede voeding en hygiëne tijdens de zwangerschap. Ook dit is niet evident als je weet dat deze mensen extreem arm zijn en ze vaak ver afgelegen in de bergen wonen;

Opkomen voor de (gelijke) rechten van de gehandicapte kinderen;

Reeds gestemde wetten omtrent gehandicaptenzorg laten naleven en uitvoeren.

Ook positief is dat de organisatie: 

Een aantal mensen werk verschaft;

Elke cent die het ontvangt uit donaties goed besteed.

Nog goed om weten: 

De Asociación Los Angelitos haalt zijn middelen bijna uitsluitend uit donaties;

De Asociación Los Angelitos is ontstaan uit de in 1993 opgerichte organisatie Alges die instaat voor de verzorging van de gehandicapte strijders en burgers uit de burgeroorlog;

De Asociación Los Angelitos is niet enkel meer actief in Chalatenango, maar ook in enkele andere provincies van El Salvador;

Carole werkt via de Zwitserse NGO Eirene voor de Asociación Los Angelitos. Zij ontvangt daarvoor maandelijks vanuit Zwitserland een kleine vergoeding. Op geregelde tijdstippen stuurt zij verslagen op naar de Zwitserse NGO. Deze verslagen in het Frans en in het Duits kan je nalezen op de site http://www.eirenesuisse.ch/volontaire/1371 . Je vindt er ook een foto van Carole;

Carole en al haar medewerkers zijn in de wolken met ons initiatief.

Bedankt! 

Filip en Sandra]